Článok o vybavení kuchyne sa môže zdať ako pekná nuda. Rozhodli sme sa ho však prebrať a ukázať svetu na akej technike funguje práve naša prevádzka a ukázať Vám, že aj keď nie s veľkým budgetom sme vybrali potrebné veci, ktoré nám pomáhajú servírovať jedlá v čo najvyššej kvalite a chuti.
Vybavenie kuchyne je “gro“ pre celé fungovanie prevádzky a priamo tak ovplyvňuje kvalitu, chuť a vzhľad jedál. Keďže chceme, aby naše jedlá vychádzali v modernom, neobvyklom a chuťovo zaujímavom štýle, museli sme ladiť naše vybavenie tak, aby tieto vlastnosti pokrmov dokázalo plniť. Všetky spotrebiče sme vyberali veľmi precízne s prihliadnutím na to, že aj náš budget a veľkosť prevádzky predsa len nie sú nekonečné. Niektoré daľšie spotrebiče sa stále nachádzajú iba v našom „wishliste“ a potrebujeme si stále na ne zarobiť. Všetky nové hračky, ktoré k nám dorazia vám samozrejme zdokumentujeme v tomto blogu.
Na čo sme sa zamerali ?
Zamerali by sme sa skôr na to špecifickejšie vybavenie, ktoré je často krát veľmi podceňované ale veľmi dôležité. Pomáha nám tvoriť jedlá, ktoré hovoria to kým sme a chceme byť. Preto rovno preskočíme základné vybavenie ako chladničky, mrazničky, mikrovlnná rúra, fritéza, mixér a rozoberieme si skôr tie menej známe a podceňované.
„Sous-vide“
Tyčový ohrievač vody patrí medzi ďalšie neodmyslitelné súčasti našej kuchyne. Pomocou neho tvoríme napríklad trhané bravčové mäso, ktoré vám v našich bao žemličkách tak veľmi chutí. Funguje na konštantnom a dlhodobom ohrievaní vody pod bodom varu. Takýmto spôsobom ohrievame napríklad bravčové mäso na presne vymeranej a vhodnej teplote po dobu 16 hodín. Vďaka tomu sa mäso rozpadá a nestráca na šťavnatosti, práve naopak, naberá na nej. Ohrievaciu špirálu je však potrebné priebežne čistiť od vodného kameňa, aby šlapala tak ako má 🙂
„Šoker“
Našim základným pilierom, ktorý nám pomáha udržiavať suroviny v najvyššej kvalite, ale aj vytvárať mrazené dezerty, je šokový schladzovač alebo aj „šoker“. Jeho úlohou je vo veľmi krátkom čase schladiť, prípadne zmraziť čerstvo navarené jedlo, ktoré si následne udrží kvalitu a chuť a prirodzene sa predĺži jeho trvanlivosť. Funkcia zmrazenia až do -40 suroviny zbaví prípadných baktérii a uloží suroviny do pomyselného „sarkofágu“, ktorý drží štruktúru a chuť pri živote. Vdaka nemu sme taktiež schopní tvoriť zložitejšie jedlá, ako napríklad náš dezert „limeta“. Jeho časti a príprava si vyžadujú čas v mínusových teplotách. Šoker nám tieto hlboké mínusové teploty dokáže vytvoriť behom chvíľky. Potom aj tak náročný dezert na prípravu ako limeta je zrazu hotový v oveľa kratšom intervale
„Sušička“
Stroj, ktorý pre vás tvorí napríklad ryžové chipsy, ktoré určite dobre poznáte z našich sushi setov. Funguje na spôsob sušenia, odvádzania vlhkosti zo surovín, dehydratovania. Pomocou neho u nás tvoríme rôzne dekorácie a vedľajšie komponenty k jedlám. V poslednom čase sme si túto mašinku naozaj preverili a poskúšali sme vysušiť už takmer všetko. Medzi náš najzaujímavejší experiment so sušičkou patrí určite sušenie čerstvého melónu. Veľa ludí by si povedalo,že je to hlúposť (kedže melón je z obrovskej časti voda, nedáva zmysel ho sušiť). Výsledok bol prekvapivý. Chuť melónu sa výrazne skoncentrovala do malých žuvačkovo-krehkých čiastočiek, ktroé chutili úžasne.
Vákuovacia komora
Extrémne dôležitý a jeden z najviac využívaných strojov u nás, po našom aj „vákuovačka“. Je to Ďaľší pilier čerstvosti a kvality našej prevádzky. Prečo ? Lebo suroviny uložené vo vákuu sú oveľa menej kazivé a ich čerstvosť sa predlžuje. Kyslík, ktorý sa spolu so surovinou odloží len tak na miesto, na ktorom stále cirkuluje vzduch, podporuje tvorbu baktérí a keď ho odsajeme, baktérie stratia životný faktor pre ich tvorbu. Občas nám vie tento stroj vyrobiť počas servisu v kuchyni poriadne vrásky na čele. Kedže vákuujeme naozaj skoro všetko čo je možné, občas sa stane, že tekutá zložka sa pri odsávaní vzduchu natlačí na vrch vrecka a začne vytekať do komory. Tu nám nezostáva nič iné ako povedať pár nadávaok a chytiť handru s clinom do ruky 🙂
Ryžovar
Na otázku od ľudí : „ako pripravujete tak dobrú ryžu?“ Máme vždy jednoduchú odpoveď: Ryžovar. Je to robot, ktorý túto prípravu ryže spraví vždy najlepšie (lebo je to robot). Čaro takto pripravenej ryže dodá následné ochutenie našim ryžovým octom. Tieto ryžovary máme 2. Jeden veľký a druhý menší. Deň začíname prípravou ryže vo veľkom a následne pri vyťažení si dopĺňame zásoby ryže v menšom. Zaujímavosť : denne v priemere uvaríme asi 2kg surovej ryže.
Thermomixér
Takzvaný hercules medzi mixérmi. Tento mixér v sebe spája viacero spotrebičov naraz. Veľa ludí nevie, že pomocou tohto jedného prístroju viete pripraviť veľa pokrmov, ktoré bežne doma varíte. Naparuje, ohrieva, mixuje, mieša, krája… Je to naša pravá ruka v kuchyni. Dokonca ho používame pri príprave našich olejov, ktorých máme v zbierke mnoho. Medzi oleje, ktoré bežne v tomto prístroji robíme patria : chilli olej, koriandrový olej, kôprový olej, olej z thajskej bazálky atd.. Verný zákazníci isto rozpoznájú, v akom jedle ich mali možnosť ochutnať 🙂 . Thermomixér je veľmi výkonný, no pri veľkom výkone aj hlučný. Preto, keď máme naladenú dobrú hudbu, tak ho zatvárame pracovať do vedľajšej miestnosti.
„Údiaca pištoľ“
Údenie je naša srdcová záležitosť, milujeme vôňu a chuť zaúdených jedál. Ako veľmi dobrý a známi príklad by som určite spomenul naše údené krevety v polievke tom yum, údenú citrónovú majonézu v sushi rolke „citrón-kreveta“ alebo zaúdené „suvidované“ hovädzie mäso, ktoré si môžete zvoliť ako variantu k viacerým z hlavných jedál. Vyskúšali sme mnoho údiacich pilín, ale najviac vhodné, aromaticky vyladené, je pre nás viničné drevo od nás zo Šintavy, ktoré nám naši známi vždy radi odložia a usušia. Toto drevo na naseká na jemné a pravidelné piliny. Potom sa s nimi naplní zásobník údiacej pištole, ktorý sa zapáli a ventilátor ženie dym z pilín do uzavretého priestoru so surovinou, ktorú práve chceme zaúdiť. Nevýhoda tohto prístroju je tá, že ho treba pravidelne a dôkladne čistiť, aby fungoval tak ako má (asi ako so všetkým 🙂 )